om os

Projekt Tekno Poetisk Biennale vil skabe en modfortælling, der undersøger, hvordan en gensidig befrugtning mellem kunst og teknologi kan give mennesker nye holdepunkter til at orientere sig i nye teknologidefinerede livsvilkår. Biennalen vil således præsentere kunstneriske værker skabt i mødet mellem kunstnerisk kreativitet indenfor forskellige genrer – musik, teater, performance, billed- og installationskunst – og de helt nye medskabende elementer, som den nyeste teknologi tilbyder. Det kan være en teaterforestilling med dialog mellem fysiske personer, publikum og kunstig intelligens drevne universer, eller levende biotech-kunstværker, hvor biologien er selvstændigt medskabende del af værket.

En fælles ledetråd gennem hele den kunstneriske fortælling vil være en søgen efter det poetiske – det genfortryllende – at præsentere de magiske anderledes oplevelser, som kan muliggøres ved at lade kunstig intelligens, robotter og biotek lege aktivt og selvstændigt med i den kunstneriske skabelsesproces.

Den første Tekno Poetisk Biennale, der er planlagt til at finde sted 16-19 april 2026, vil præsentere teater og musikperformances, tech-kunstudstillinger, workshops mv i kulturbygninger i det centrale Odense. Nogle arrangementer vil være producerede af de pågældende kulturinstitutioner selv. Andre vil være indhentede gæsteoptrædener fra fremtrædende europæiske tech-kunstnere og -kompagnier.

Herudover er det – under ledelse af professor Kathrin Maurer - projektets ambition i samarbejde med SDU at afholde et eller flere videnskabsformidlende arrangementer om brug af AI i kunsten og vice versa.

Endelige er det projektets vision, at en række af Odense og Fyns mange fremtrædende tech/robot/drone mv-virksomheder vil byde ind i Biennalens program med eksempler på kreativt indhold som led i Tech-industriens udvikling.

En festival i Odense for mødet mellem de nyeste teknologier og kunstens innovatører

Ny teknologi har altid påvirket menneskers liv – og deres forestillinger om livet. Men de seneste års udvikling inden for digital kommunikation baseret på kunstig intelligens har på helt nye måder potentiale til at påvirke menneskers opfattelse af virkeligheden og evne til at kommunikere med hinanden. Fascinationen af de nye teknologiske muligheder går hånd i hånd med bekymring og frygt for dens mulige negative påvirkninger af vores kommende livsformer, sociale fællesskaber,  arbejdspladser – og demokratiske selvbestemmelseskraft.

På den måde er den nyeste teknologi blevet definerende for vores samtid og der er derfor et stærkt behov for, at vi alle sammen forholder os til, hvordan denne teknologi påvirker vores liv.

Ambivalens har præget kunstverdenens reaktion på de nye teknologiske muligheder. Bekymringer for, hvordan kunstig intelligens måske vil kunne ”overtage” kunstproduktionen på især musik- og billedkunstområderne har været udtalte. Parallelt med disse bekymringer har vi rundt omkring i verden de seneste år set en række spændende eksempler på, at kunstnere har anvendt den nyeste teknologi til at skabe helt nye kunstformer og oplevelser.

odense kommune

I et tæt samarbejde med Odense Kommune - som har finansieret et opstartsprojekt – og en række centrale kulturinstitutioner i Odense er foreningen ”Tekno Poetisk Biennale” i sommeren 2024 blevet dannet med henblik på at skabe en kultur-videnskabs-teknologi-erhverv-festival for den nyeste teknologi, hvert andet år i Odense. Blandt samarbejdspartnerne er Odense Symfoniorkester, Teater Momentum, Dynamo Ny Cirkus, Kulturmaskinen og de kunstneriske uddannelsesinstitutioner.

det kunstnerisk råd

Ligesom der er nedsat et Kunstnerisk Råd for Biennalen, der udover flere direktører for de nævnte kulturinstitutioner rummer kunstnere fra øverste hylde af AI- og biotekkunst-verdenen, såsom den prisvindende direktør for Artificiel Mind Cecilie Wagner Falkenstrøm, filmproducer og direktør for selskabet Makropol, Mads Damsbo, interaktiv teknisk designer Carl Emil Carlsen, direktør for Sydhavnens Teater Tine Tarpgaard og instruktør, tidligere direktør for Kulturværftet i Helsingør og Click-Festivalen, Mikael Fock. Herudover er tidligere direktør for Aarhus Festuge og Forperson for Statens Kunstfonds Teaterudvalg, Lars Seeberg sammen med Mikael Fock operatører på projektet.

bestyrelsen

Formand for bestyrelsen er tidligere direktør i Slots- og Kulturstyrelsen, Jesper Hermansen. Bestyrelsen rummer herudover professor ved SDU, Center for Kultur og Teknologi, Kathrin Maurer og direktør for virksomheden Public Intelligens, Peter Julius.